בעיית ההימורים העכשווית – תכנית קצרת מועד לטיפול
מאת אלכס ביאלוסטוצקי 27 במרץ 2016
כמה מילים על בעיית ההימורים העכשווית
מאז ומתמיד הייתה קיימת בעיית הימורים, אולם נראה שבשנים האחרונות הבעייה החמירה. לפחות בחלק מהמקרים , יש "גלישה" או נפילה להימורים מצד אנשים שלא היו אמורים להתמכר ולהסתבך.
לפעמים ההתחלה היא ברצון לשפר מצב כלכלי על ידי מתנת הזכייה או מזל, בהמשך המצב גולש ל"השקעה" של סכומים הולכים וגדלים, אלו יוצרים מצוקה וצורך ב"מכה" כדי לצאת ממסלול הנפילה. ה"מכה" או המזל אינם מופיעים, והאדם הולך ומסתבך ומגיע למצב בו הוא מסבך גם את סביבתו.
לתהליכים אלו, של התמכרות של אנשים נורמטיביים תורמים בו זמנית, המצב הכלכלי הלא פשוט בארץ . כשבמקביל יש שיווק אגרסיבי של הימורים על ידי המדינה.
תכנית קצרת מועד לטיפול בהתמכרות להימורים.
הנחות יסוד לתכנית:
לא כל המסתבכים בהימרוים עשויים מקשה אחת. אצל חלקם בעיית ההימורים היא אפיזודה שיכולה לחלוף עם מעט סיוע והכוונה. האדם שפנה לטיפול רוצה לשנות את מהלך חייו. ניסה בעצמו ונכשל או נכשל חלקית. האדם פועל באופן ראציונאלי, אם כי לפעמים הרציונאל דורש מיקוד וחידוד. הפונה מבין היטב את השלכות הטעויות שעשה ושואף לתקן אותן. במידה ויתאפשר לו יפעל האדם לשיפור מצבו. יסכים לקבל יעוץ והדרכה במידה ויחווה שהם מעשיים ותורמים לו לשיקומו.
חוויה חיובית של עזרה במהלך ארגון מחדש של החיים, תיצור מוטיבציה מוגברת להמשך התהליך. השגים כלכליים ראשונים יהיו משמעותיים ביותר ומחזקים ביותר. אם התחזקות הביטחון בדרך החדשה, ישאף האדם הפונה לטיפול לשפר עצמו בעוד תחומים תפקודיים, אישיים ובין-אישיים, הן למען עצמם והן למען השפעתם הטובה על שיקומו החברתי/אישי/כלכלי.
המפגשים יותאמו ככל האפשר לאדם הפונה לטיפול. ויכולים להיערך בנפרד ובימים שונים, או ברצף באותה הגעה לקליניקה.
שיחת הכרות ואבחון ראשוני
במפגש עם איש צוות הטיפול, תיערך הכרות עם האדם, הצגת מסלולי הטיפול האשפריים, והערכת צרכים ראשונית. בהתאם לכך יערכו מפגשי ההמשך.
ככלל , אנו ממליצים לשלב בתהליך את המשפחה הקרובה, לכן המפגש הראשון רצוי שיעשה בחלקו עם המשפחה, ובחלקו עם האדם עצמו.
מפגשים להכנת תכנית טיפול מותאמת אישית.
הפונה לטיפול יפגש עם:
מטפל קליני
יועץ התמכרוית
מטפל ביו-פידבק
יועץ ארגוני אישי/משפחתי
פסיכיאטר (רק במקרי הצורך)
לאחר המפגשים, הצוות יפגש ויכין תכנית מותאמת אישית לאדם. ההתאמה תהיה הן ברמת המבנה הטיפול, ובעיקר בעניין התכנים הטיפוליים. יערך מפגש של הצוות, המשפחה, וכמובן הפונה לטיפול. במפגש זה יסוכם המבנה וההסכם הטיפולי.
חודש טיפול ראשון
זהו החודש המשמעותי בו מונחים יסודות השינוי, מטבע הדברים יהיה האינטנסיבי יותר, ויצריך מהאדם מאמץ גדול יותר והשקעת זמן יחסית גדולה.
פגישה שבועית עם: מטפל קליני c.b.t, מאמן ביו-פידבק, חונך מלווה, יועץ להתארגנות המשפחתית. בחלק מהמפגשים יקבל המטופל "שיעורי בית". לדוגמא, תרגולי ביופידבק ביתיים, ניהול יומנים וכדומה. תרגולי בית אלו, משמעותיים ביותר למיצוי הזמן ותהליך ההחלמה. בחלק מהמקרים, נוסיף מפגשי סקייפ, או קשר אחר און-ליין.
הצוות יתכנס אחת לשבוע בכדי לערוך בקרה לתכנית הטיפול. במידת הצורך נערוך ונציע התאמות למטופל. (בדרך כלל מדובר בשינויים קלים) בסיום החודש הראשון תיערך הערכה מסכמת של יעילות הטיפול ויותווה טיפול ההמשך.
חודש שני/שלישי
בשלב זה יערכו כשני מפגשים שבועיים, לצורך המשך הטיפול והשינוי.
מספר המפגשים וסוגם, יקבע בדיאלוג עם האדם, ובזיקה להמלצות הצוות הטיפולי.
בסיום החודש השלישי, תיערך התכנסות הערכה וסיכום. כולל המלצות טיפול המשך לשימור התהליך. (בד"כ יומלץ על לפחות פגישה שבועית עם מומחה להתמכרויות באיזור מגורי האדם. או אם מטפל מצוות המרכז)
לסיכום ובקיצור: אם מצאת שאתה או בן משפחתך מתאימים לתהליך שהוצג כאן, הפעולות הן פשוטות.
מתקשרים – להבהרות במידת הצורך וקובעים פגישה.
נפגשים – להערכה ראשונית והכנת תכנית עבודה.
מתחילים – במפגשים ובעבודת השינוי כפי שנקבעה.
מתחזקים – כעבור זמן, יעוץ , טיפול ועשייה חדשה של האדם.
נפרדים – ממשיכים בדרך החדשה והבונה, וממשיכים לפתח אותה.
באים לביקור – לא חובה, אבל מומלץ, כעבור חודשים לאחר שמרגישים נוח, קופצים לבקר. ולפעמים מסכימים גם לחזק חדשים בדרך החדשה/